Gyakran kérdezitek tőlem, hogy hogyan lehet lefogyni. Van-e esetleg egy tuti tippem, ami mindenkinél univerzálisan működik és lehetőleg szuper gyors. Természetesen tuti tippem van, mindenkinek személyre szabottan, de a fő, hogy a szép és karcsú alakhoz vezető út nem fogyókúrák sorozatával érhető el, hanem megtervezett és jól felépített életmódváltással. Tehát következzen most az életmódváltás vs. fogyókúrák.

Miért nem szabad fogyókúrázni?

Ha egészségesen és tartósan karcsú akarsz lenni, akkor azért bizony tenni kell. A jó hír, viszont, hogy szigorúan tilos éhezni és nem kell kizárni se a szénhidrátokat, se a zsírokat a táplálkozásunkból. A divatdiéták mindig valami féligazságot szeretnek meglovagolni, jó nagyra fújni a buborékot és erre valami egyszerű megoldást kínálni. Sajnos általában ezzel többet ártanak, mint használnak, ugyanis lehet, hogy rövid távon tarthatóak és fogyni is lehet velük, de hosszú távon tarthatatlanná válnak, viszont a beszűkült étkezés és sokszor túl kevés kalória bevitel miatt a szervezet raktározó üzemmódba kapcsol és pikk-pakk azon kapjuk magunkat, hogy több jött vissza, mint amennyit leadtunk. Ezt a gyakran fogyókúrázók sajnos nagyon jól ismerik, ezt hívják jojó effektusnak. Ha pedig ez sokszor megismétlődik valakinek az életében, akkor jön a tipikus mondat, hogy „a levegőtől is hízok”. Ez azért van, mert felborul az anyagcsere.

Mi az alapanyagcsere? Miért fontos nekünk?

Amikor valakinek étlapot tervezek, első lépésben kiszámolom az alapanyagcseréjét, mely gyakorlatilag a szervezetnek az alapvető működéseihez szükséges energia. Ilyen például a légzés, az alvás, az emésztés. Ezekhez a tevékenységekhez is energiára van szükség, nem is kevésre. Utána egyénileg meg kell vizsgálni, hogy milyen tevékenységet, munkát, sportot űz a hozzám fordult fogyni vágyó és ezek alapján meghatározható egy személyre szabott energia mennyiség, ami szükséges ahhoz, hogy a szervezete egészségesen és kiegyensúlyozottan tudjon működni. Az egyéni célokat is természetesen be lehet kalkulálni, mondjuk csak fogyni akar vagy mellette izomtömeget növelni stb.

A probléma ott kezdődik, hogy a fogyókúrázók gyakorta esnek abba a hibába, hogy tartósan az alapanyagcsere alatt tartják az energia bevitelüket és ezzel azt eredményezik, hogy a szervezetük ahogy táplálékhoz jut, már raktározza is el, szóval valóban a levegőtől is híznak.

Erre a kedvenc hasonlatom a következő: képzeld el, hogy minden órában kapsz egész biztosan 10.000 Ft-ot és ez tényleg így megy már egy jó ideje. Mit csinálsz a pénzzel el mered költeni vagy spórolni kezdesz? itt a többségetek azt szokta mondani, hogy természetesen el meri költeni, mert biztonságban érzi magát. De mit csinálnál, ha ez a 10.000 Ft bizonytalanná válna, néha kapnál egy kevés pénzt, aztán napokig semmit. El mernéd költeni a pénzt? Többségetek erre azt mondaná, hogy dehogy, félre tenné, és csak akkor költenék bármire, ha nagyon muszáj. A szervezetünk nagyon hasonlóan működik.

Az ideális fogyás üteme. Avagy egy hét alatt csak fél kilót fogytam….nem jó a diétám?

A másik probléma a fogyókúrákkal, hogy sokan néhány hét alatt szeretnének megszabadulni attól a súlyfeleslegtől, amit hosszú hónapok alatt sikerült felszedniük. Ennek érdekében koplalnak, képesek akár napi 500-800 kalóriás „diétát” tartani, esetleg fogyókúrás „csodabogyókat” és „csodaturmixokat” fogyasztani. Ezzel az a legnagyobb gond, hogy a szervezetünk koplalás hatására nem a zsírokat, hanem a fehérjéket kezdi el először lebontani. Ami nem csak vázizom vesztéssel járhat, amivel esztétikailag csak rontunk az összképen, hanem a nemes szerveink fala is károsodhat, hiszen azok is fehérjéből épülnek fel (pl.: szív, tüdő, vese, máj).

Az egészséges fogyás heti maximum 0,5-1 kg, amivel nem terheljük meg a szervezetünket és hosszabb távon is tartható lehet. Ha ennél több súlyt veszítesz hetente, akkor átgondolásra szorul a diétád, mert garantáltan nem csak zsírt, hanem  folyadékot és izmot is veszítesz.

Miért jó életmódot váltani? És mit is értek ezalatt pontosan?

A kiegyensúlyozott tápanyagarányokon alapuló étrendeket kedvelem, ami tele van természetes és friss alapanyagokkal. Saját készítésű, de nem nagyon időigényesen előállítható ételekkel. Gyors, praktikus megoldásokkal, ugyanakkor finom és tápláló ételekkel. Attól, hogy valaki fogyni szeretne, még nem kell éheznie (sőt kifejezetten tilos), csak válogatott alapanyagokból, meghatározott mennyiségeket fogyasztania.

A valóság egyébként nagyon egyszerű és semmi misztikus nincs benne: minden az energiaegyensúlyon múlik. Röviden, mennyi energiát viszünk be és ebből mennyit használunk fel. Ha sok a bevitel és ehhez képest kevéske a felhasználás, akkor azt bizony elraktározzuk és szép kis zsírpárnák formájában manifesztálódnak. Ha deficites a bevitel a felhasználáshoz képest, az hosszú távon szintén visszaüthet.

A jó hír, hogy ha a bevitelt, azaz a táplálkozásaidat szabályozod és okosan összeállítod, valamint heti rendszerességgel mozogsz is hozzá, akkor bárki számára elérhető az álomalak. Természetesen az eredmény egyénenként eltérhet, valamint nincs konkrét garancia. Mindenkinél kicsit más ütemben indul meg a fogyás, más ízléssel rendelkezünk, más az életritmusunk, más társbetegségeink vannak (szerencsésebbeknek nincsenek), így különösen fontos a diéta személyre szabása. Nem működik mindenkinél ugyanaz az étrend, nem lehet mindenkire ugyanazt ráhúzni, hanem meg kell találni azt, ami kényelmesen betartható, szolgája az egészséget és a diétás célkitűzést, jelen esetben a fogyást.

Fogyókúra vs. életmódváltás

Fogyókúra vs. életmódváltás

Tehát a jó megoldás egy akár élethosszig tartható egészséges, kiegyensúlyozott, személyre szabott étrend felépítése. Ami némi odafigyelést ugyan igényel, de megéri a befektetett energiát, mert szervezeted meghálálja és ez a pozitív változás az alakodon is hamarosan meg fog látszani.

Táplálkozási napló és a tervezés nagy segítség a kezdő életmódváltóknak

Életmódváltáshoz hatalmas segítség a táplálkozási napló írásvalamint, hogy mindig tervezz előre 2-3 napra minimum. Tudd mit és hol fogsz enni-inni. Ehhez nagy segítség a jó bevásárló lista. Én mindig írok előre magunknak és a gyerekeknek egy étlapot és ennek alapján tervezem meg a bevásárlásainkat is.  Azért fontos (különösen az elején) előre gondolkodni és tervezni, hogy egy-egy étkezésnek ne legyen ötletszerű nassolás a vége épp ott, ahol megéhezünk.

Záró gondolatnak pedig még egy jó hír: körülbelül 6 hét után válnak szokássá az újonnan felvett viselkedési formáink. Ez az étkezésünkre is igaz. Ami az elején nagy figyelmet és energiát vont el, az néhány hét múlva már játszi könnyedséggel fog sikerülni. Szóval hajrá! Életmódváltásra fel! 🙂

Ha tetszett a cikkem és szeretnél személyre szabott étrendet vagy dietetikai tanácsadást, jelentkezz bátran az info@formami.hu email címen, vagy az alábbi űrlap kitöltésével. A cikk elolvasására hivatkozva 15% kedvezményt adok minden jelentkezőnek.