A táplálkozás egy olyan téma, amihez kicsit mindenki úgy érzi, hogy ért, hiszen nap-mint nap eszünk, főzünk, bevásárolunk. Sokak cikkeket, recepteket olvasnak a témában. A médián keresztül ránk zúduló információ áradatból olykor nehéz kiszűrni, hogy számunkra mi a hasznos és fontos üzenet. Az interneten a legtöbb diétáról, élelmiszercsoportról teljesen egymásnak ellentmondó információkat találhatunk, ami nem könnyíti meg a helyes étkezésre vágyók mindennapjait. „Akkor most miben lehet hinni, kinek lehet hinni, mi is az igazság?”- Ezeket a kérdéseket sűrűn hallom tanácsadásaim során. Sokan „csak egészségesen szeretnének élni, táplálkozni”, ezért hajlandóak plusz időt, energiát befektetni étrendjük összeállításába, kitalálásába, elkészítésébe, ami természetesen nagyon helyes magatartás. Viszont sokan közülük tévúton járnak, hiszen ha rossz elvek mentén történik mindez, akkor sajnos akár betegséghez is vezethet a gyakran egyoldalú, nem kiegyensúlyozott táplálkozás. Ha étkezéssel kapcsolatos tanácsra van szükséged, dietetikus segítségét érdemes kérned, hiszen ezen a területen ő a szakember.

Mit jelent az egészséges táplálkozás?

Úgy gondolom első lépésben érdemes lenne tisztázni mit is jelent az egészséges táplálkozás. A köztudatban az él, hogy az egészséges táplálkozás egyenlő az egészséges ételek, egészséges élelmiszerek fogyasztásával. Az egészséges étel és élelmiszer, mint fogalom sem állja meg a helyét, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Természetesen vannak ételek, italok, melyek fogyasztása gyakrabban ajánlott, míg másoké ritkábban. Az egészséges táplálkozás a különböző ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben történő fogyasztása. Ezen felül nagyon  fontos a rendszeresség és a változatosság.  Egy egészséges étrendnek megfelelő arányban és mennyiségben kell tartalmaznia energiát adó tápanyagokat (zsír, fehérje, szénhidrát) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek). Nagyon fontos, hogy minél változatosabban táplálkozzunk és ételeinket törekedjünk változatos konyhatechnológiai megoldásokkal elkészíteni, így valószínűbb, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítunk a szervezetünk optimális működéséhez.

Napjainkban az egészséges életmód és táplálkozás egyfajta divat lett, de valójában miért fontos ez nekünk?

Egészségünk megtartása szerencsére előtérbe került. Saját magunk számára a legjobb befektetés, ha egészséges életmód elveit követve élünk. Az egészség több pilléren áll. Vannak tényezők, amit nehezen tudunk befolyásolni, mint például a genetikánkat, az öröklött hajlamainkat bizonyos betegségekre és az életkorunkat. Az életmódunkat viszont mi alakítjuk, így ha helyesen táplálkozunk és időt szánunk a testmozgásra, rengeteget tehetünk az egészségünkért.

A betegségek körülbelül 70%-a táplálkozási eredetű, azaz a helytelen életmód és rossz táplálkozási szokások eredményének tekinthetők. Hazánkban leggyakrabban előforduló betegségek többek közt a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség. Ezen betegségekkel az orvostudomány külön-külön foglalkozik, de valójában nem különíthetőek el teljesen egymástól. Aki elhízott, annak magas a vérnyomása, a koleszterin szintje, hajlamosabb a szív- érrendszeri betegségekre, a diabéteszre és a helytelen táplálkozás hatására hamarabb alakulhat ki nála daganatos betegség.Természetesen nem szeretnék senkit ijesztgetni, de sajnos ezek a tények. Így látva a táplálkozás fontosságát az egészségünkre nézve, azt gondolom nem mindegy, hogy az ember kihez fordul a tanácsért.

Mivel foglalkozik a dietetikus?

A dietetikus képzés az Orvostudományi Egyetemeken zajlik, én például a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végeztem 2009-ben. Komoly anatómiai, élettani és belgyógyászati alapokkal rendelkezünk, megfelelően tudjuk értelmezni az orvos által kiadott dokumentumokat, sőt örülünk, ha ennek birtokában érkezik hozzánk a páciens, hiszen így lehetünk biztosak abban, hogy megfelelően diagnosztizált állapotára, a legmegfelelőbb diétát javasolhatjuk. Én be szoktam kérni a vérképet és az orvosi papírokat is a hozzám fordulóktól. Olykor előfordul, hogy a kezelőorvossal is konzultálok, hogy tökéletesen személyre szabhassam a diétát.

Prevenciós szemlélet, tanácsok, hogy sokáig egészségesek maradjunk

Mint anya és mint dietetikus, nagyon fontosnak tartom a prevenciós szemléletet. Célom, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassam az egészséges táplálkozás alapelveit. A gyermekek egészségre nevelése és a táplálkozási ismereteik alapjainak lerakása kulcsfontosságú, hogy egészséges felnőttekké váljanak. Támogatom az anyatejes táplálást, de a megfelelő hozzátáplálási tippek elsajátítását is szorgalmazom. A frissen szült anyukáknak is hasznos tanácsokkal tudok szolgálni a szoptatáshoz megfelelő táplálkozás kialakításában. Az új élethelyzet adta nehézségek kapcsán fellépő táplálkozási problémák, terhesség alatt súlyfelesleg tartós és egészséges leadásában. Olykor egész családok táplálkozási szokásainak megreformálására kérnek fel, ami nem kis feladat, de nagyon szoktam élvezni.

Krónikus betegségek diétája

Egy dietetikus nem csak az egészséges embereknek tud iránymutatást adni a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, hanem az akut és krónikus betegeknek is személyre szabott, akár egész életen át tartható diétás tanácsot tud adni, gyakorlatias tippekkel, trükkökkel. Nem egyedi eset, hogy egy embernek több olyan betegsége van, ami diétát igényelne. Ilyenkor sajnos sokszor látom azt, hogy helyes tanácsok nélkül, nagyon egysíkúvá, unalmassá és egyoldalúvá válhat a diéta, ami az egészséget nem megfelelően szolgálja. Sokszor az unalmas diéta tarthatatlanná válik, mert egy nagyon fontos dolog marad el, az étkezés élvezete. Krónikus betegeimnél csak azokat a nyersanyagokat, ételeket veszem ki a diétából, amit kénytelenek vagyunk elhagyni, de igyekszem mindig változatos és személyre szabott ötletekkel, receptekkel előállni.

Egyéni célkitűzések és a diéta személyre szabása

Sajnos sokak, akik nagyobb súlyfelesleggel rendelkeznek, vagy krónikus betegségben szenvednek, nem dietetikushoz fordulnak, hanem önállóan néhány cikk elolvasása után próbálgatnak saját magukon diétákat, esetleg olyan „szakértőkhöz” fordulnak, akik az alapvető élettani és belgyógyászati alapokkal sincsenek tisztában és ebből sajnos nem szokott semmi jó kisülni. Mire kikötnek egy szakembernél (dietetikusnál), addigra nagyobb a baj, mint ahonnan elindultak és egy felborult anyagcsereállapottal érkező pácienst sokkal nehezebb és hosszadalmasabb kezelni, mint azt aki rögtön megfelelő iránymutatással kezdi a diétáját. Nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy a diéták esetében mennyire fontos a személyre szabás, mert nem minden diéta húzható rá minden emberre univerzálisan. A táplálkozást komolyan kell venni, és ennek megfelelően választani dietetikus szakembert, ha tanácsra van szükségünk.