A táplálkozási napló írása nem nehéz, nem kell hozzá más, mint egy jegyzetfüzet és egy toll, ami mindig nálad van. Esetleg írhatod a telefonodba vagy Excel táblába, kinek mi a praktikusabb. Ugyanakkor készülj fel, mert ha elkészültél vele, színezni és elemezni fogjuk.

Miért is írjuk a naplót pontosan?

Általában azt mondom, hogy naplót minimum 4 napig kell vezetni, amiből két nap hétvége és két nap hétköznap legyen. Ennyiből már kiderülhetnek tipikus táplálkozási hibák. Viszont a napló vezetése folyamatosan javasolt egy életmódváltási ciklus során. Az életmódváltás egy folyamatos önfejlesztő és javító folyamat. Ennek során jól jön némi kontroll, ami ez esetben a naplód lesz és a lelkiismereted, ha egyedül vágsz neki a fogyásnak. Munkám során, én mindig kérem a hozzám jelentkezőket, hogy naplózzanak és azon keresztül tudom őket kontrollálni, javítani a hibáikat és új ötleteket adni, a korábban felmerülő problémák megoldására.

Én nem hiszek a divatdiétákban, a szép és egészséges alakért meg kell dolgozni. Ami azt jelenti, hogy naplóznod kell és valamelyest figyelni néhány egyszerű táplálkozási szabályra, viszont cserébe nem kell, hogy sanyargasd magad, a koplalás pedig szigorúan TILOS!

Az általam használt táplálkozási napló így néz ki:

Saját naplóm

Saját naplóm

Nyugodtan töltsd le magadnak a sablont, az alábbi linkre kattintva, ezt megteheted. Táplálkozási napló sablon 

Nyomtatás után pedig már neki is kezdhetsz a töltögetésnek.

Mit kell tartalmazzon egy jó táplálkozási napló?

A legfontosabb adalék a naplódhoz, hogy mivel magadnak írod, ne szépítsd, LÉGY ŐSZINTE MAGADHOZ! Esetleg elküldheted szakembernek és ez akkor lehet egy előre vivő konzultáció alapja, ha mindent feljegyzel amit ettél és ittál. Azt az egy kocka csokit se hagyd ki, amit a gyerek nyomott a szádba játék közben. (már ha van ilyen, nálunk Húsvét után előfordult)

Ha magadnak készítesz naplót, akkor a lényeg, hogy legyen egy oszlop, ahol az étkezéseid időpontját jelzed. Ne csak a főétkezéseket jelöld, hanem az összes alkalmat, amikor ettél vagy ittál. Legyen egy oszlop az elfogyasztott ételeknek-italoknak, valamint a mennyiségeknek. Én csináltam egy jegyzet oszlopot is, ahova beírhatod, hogy amit ettél, az milyen módosításokkal került az asztalodra. Például: töltött káposztát ettem, de a hagyományostól eltérően csirkemellből készült a töltelék és zsírszegény tejfölt tettem rá. De a komplett receptet is ideírhatod.

Fontos, hogy ha valamelyik étel úgy érzed valamilyen panaszt okozott azt is jelölheted ebben a részben. Például fájt tőle a hasad, puffadtál, esetleg hasmenésed volt stb. Ha a székletürítések gyakoriságát is jelölöd a naplódban, az segíthet mondjuk egy meglassult anyagcsere detektálásában illetve karbantartásában. Szóval egy jó táplálkozási napló sokat segíthet, hogy kontroll alatt tartsd a táplálkozásod és ezen keresztül odafigyelj az egészségedre, a szervezeted által küldött jelzésekre.

Mindezek ismeretében kezdj el szépen naplózni és katt a következő cikkre, hogy megtudd mi is lenne a cél.